29 oktober 2015

Vem har ansvaret vid asbesthantering?

Under vårt senaste frukostseminarium belystes speciellt ansvarsfrågan när det gäller hanteringen av asbest. Våra föreläsare, två inspektörer från Arbetsmiljöverket, fastslog att byggherren, projektören, BAS-P och BAS-U har ansvar för att arbetsplatsen är säker från asbest.

Om det visar sig efter provtagning att det förekommer asbest måste man som arbetsgivare ha tillstånd för hanteringen. Saknas tillstånd utgår sanktionsavgifter från 15.000 kr upp till 400.000 kronor (se mer information på Arbetsmiljöverkets hemsida).

Vårt seminarium lockade många vilket tyder på att det finns en stor efterfrågan på information. Vi på Safe Control svarar gärna på frågor om asbest och andra miljöfarliga ämnen. Kontakta Catarina Wernlund eller Sandra Johansson via växeln: 031-656470.

Vi tar emot materialprover för analys varje vardag mellan klockan 07.30 och 16.00. Det går även att skicka prover till oss.

Asbestinformation »
Bilder från frukostseminariet »

Nya regler om kvarts från den 2 november

Den 2 november 2015 ersätts de gamla kvartsreglerna med en ny föreskrift, Kvarts - stendamm i arbetsmiljön (AFS 2015:2). De nya föreskrifterna har ett tydligt fokus på riskbedömning och förebyggande åtgärder.

Exponering för kvartshaltigt damm är mycket vanligt i arbetslivet. Stendamm som kan uppstå vid hantering av berg-, sten- och sandmaterial innehåller oftast kvarts. Inandning av dammpartiklar av kvarts kan orsaka silikos, så kallad stendammslunga.

Kontakta gärna vår ansvarig för miljöprovningar, Catarina Wernlund, om ni har frågor kring kvarts och andra miljö- och hälsofarliga ämnen på telefon 031-656493.

Kvartsanalys - hyr en luftpump »

Allhelgonahelgen

Vi önskar er en trevlig Allhelgonahelg!

På fredag har vi öppet som vanligt. Lämna in era prover i vår reception (våning 2) mellan klockan 07.30 och 16.00.

Safe Control Materialteknik vänder sig till företag som har behov av att kvalitetssäkra, analysera eller på annat sätt undersöka ett material. Vi utför provningar, analyser och undersökningar av främst metalliska material samt miljöprovningar på byggmaterial.

Safe Control Materialteknik är ett komplett, fristående och ackrediterat laboratorium som innebär att vi kan tillgodose våra uppdragsgivares skiftande behov.