3 november 2017

Geely bygger stort

innovationscenter i Göteborg

Vi på Safe Control ser fram emot de nya satsningarna som sker i vår närhet kring Lundby och Lindholmen. Den kinesiska bilkoncernen Geely, som äger Volvo Car Group, bygger ett stort utvecklingscenter för Europa på Hisingen i närheten av den planerade Karlastaden som vi tidigare har skrivit om.

Företaget BRA Bygg som är kontrakterade för byggnationen hoppas att kunna starta bygget så snart som möjligt. Planen är att centret ska stå klart 2020-2022. Man beräknar att omkring 3.500 personer kommer att arbeta i centret som blir upp till 80.000 kvm stort, och byggs i kvarteret Lindholmen i Göteborg.

Geely (Zhejiang Geely Holding) äger redan utvecklingsbolaget CEVT (China Euro Vehicle Technology) med cirka 1.000 anställda utspridda i lokaler i samma område. Denna verksamhet ska nu samlas i innovationscentret som kommer att ha ett fokus på elektromobilitet, det vill säga elfordon och så kallad 'connectivity', som handlar om uppkopplade tjänster och The Internet of Things.

Som ett led i satsningen på elektromobilitet har Volvo Car Group lanserat laddhybridbilen Polestar 1, den första modellen i det nya prestandamärket.

Bilen har 600 hk och har en räckvidd på el på 15 mil. Produktionsstart 2019.

Bildkälla: Innovationscenter, illustration: Arkitektbyrån Design | Bilen: Polestar 1, Polestar Media.

Nu går startskottet för vårt nya kemlab!

Detta året har medfört nyanställning, stort antal nya kunder och prognosen visar på en fortsatt god tillväxt.

Vi har påbörjat planeringen av det nya och större kemlabbet som ska byggas under 2018. Det är med stor förväntan och glädje som vi kommer följa ombyggnationen av lokalerna.

Samtidigt planerar vår hyresvärd, Castellum, att renovera fastigheten och utemiljön med början under nästa år.

Utbildning - ny verksamhetsgren

Varför satsar Safe Control på utbildning?
Vi frågar Catarina Wernlund, ansvarig för utbildningar.

- Under årens lopp har vi fått många frågor som rör olika delar av vår verksamhet. Vi upplever det som att det finns en stor efterfrågan på ökad kunskap vad gäller exempelvis hur man ska tolka ett materialcertifikat, eller hur man granskar ett svetsdatablad.

- Vi får även dagligen frågor kring asbest - var det kan finnas och vilka regler som gäller. Vi beslöt därför att ordna korta, effektiva utbildningar med experter för att tillfredsställa efterfrågan på ökad kompetens.

- När det gäller innehållet i våra utbildningar är det viktigt att våra deltagare även får med sig praktiska exempel. Samtliga våra lärare har arbetat eller arbetar dagligen med de områden de undervisar i. Nu i höst har vi genomfört några utbildningar gällande Materiallära och Tolkning av materialcertifikat. Dessa fortsätter vi med i vår, kompletterat med bland annat en utbildning om asbest, avslutar Catarina.

Information om våra utbildningar »

Stor efterfrågan på uthyrning av luftpumpar

Vår avdelning Miljöteknik upplever en ökande efterfrågan på våra luftpumpar som används för att mäta asbest- eller kvartsdamm i luft. Detta är en viktig åtgärd vid ombyggnationer, renoveringar och rivningsarbeten.

För provtagning krävs en speciell luftpump som är kalibrerad för den specifika provtagningen.

Kontakta avdelningen Miljöteknik för mer information på telefon 031-65 64 70.

Information om våra miljöanalyser »

Vi önskar er en fin Allahelgonahelg!

Vi har öppet som vanligt på fredag 3 november - klockan 07.30-16.00.

Safe Control Materialteknik vänder sig till företag som har behov av att kvalitetssäkra, analysera eller på annat sätt undersöka ett material. Vi utför provningar, analyser och undersökningar av främst metalliska material samt miljöprovningar på byggmaterial. Safe Control Materialteknik är ett komplett, fristående och ackrediterat laboratorium som innebär att vi kan tillgodose våra uppdragsgivares skiftande behov.